Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde tütün çıngıçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak yıkılmaz, esnek ve hafif bir konstrüksiyonda olmalı, hayırlı bir aromaya ve metodik yanmayı sağlamlayacak cihetıcı özelliğe sahip olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunmuş olduğu abuhava kuşağında yetişatır, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede zerrinlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan güzeştetir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf safi katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden konstrüksiyonlmış” fehvaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kere TDK sözlüğünün 1955 yılındaki zorsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde epey güçlü miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en kazançlı purolar olarak nitelendirilseler de birgani bilirkişi Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro içer en ilgi etmesi gerekilen şey doğru bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet doğru bir nemde değil ise purolarınız ne denli birinci sınıf yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız lezzet yada tatlılık maatteessüf kesin hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tulum vb. cümle hıfız ve taşıma enstrümanları aslında puronun nemini saklamak ve içime amade ağrımak içindir. Basıcı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her mevsim ülkü rutubet değerlerinde saklanmaktadır. Evet ülkü puro rutubet değerleri nelerdir az buçuk da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet değerleri arasında içilen bir puro ülkü rutubet değerlerinde içiliyor ikrar edilebilir. Kimine nazaran %65 azca yada %75 çok muş kabilinden görülsede aslında bu rutubet değerleri de kimisine nazaran oldukça tatminkâr ve içilebilir en komple değerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne rutubet değerlerinde purodan lezzet almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro içmeyi çok severken sair bir isim bu rutubet değerinin puroya efsus edilen bir haysiyet bulunduğunu ve katiyen içilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de doğrudır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi gereken şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla omuz omuza bu %10 luk rutubet üstelikı arasında gidip gelmeden cemi aynı rutubet değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet değkonuimi purolarına muhatara verebilir. Hakeza bir değiş yapacaksanız bunu muhtemel olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet rutubet değerlerinden bahsettiğimize nazaran bu rutubet değerleri neyi değkonutirmektedir niteleyerek soracaktır olursanız kısaca anlatmak gerekir ise puro da rutubet değeri arttıkça purodan hileınan aroma artar, yaman azalır ve içimi zorlaşır, rutubet değeri azaldıkça yaman artar, içimi kolaylaşır ve hileınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde çalışmamak istiyorsanız buna mevsim ve tecrübe ile hüküm vereceksiniz. Size kimesne en kazançlı haysiyet bu ve bu değerde içmelisin dememeli çünkü puronun rutubet kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ati olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Hordaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlamlar. İÇerisindeki köpük kabilinden yağız molekül averaj 6 ay içinde konulevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 rutubet tesviye üzerine müesses bu dizge sıcaklıktan bağımsız olmadığı için belirli bir mevsim içinde sıcaklarda rutubet artışı yada soğuklarda humidor içinde rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu minval bir nemlendirici kullanıyorsanız muhtemel olduğunca fazla suhunet değkonuimi sıfır ortamlar seçmeye çhileışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 rutubet değeri tedariklemek için tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme nazaran daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu haysiyet iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabilinden çhileışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek platformı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. şayet derdiniz güçlü rutubet olur ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o mevsim sair nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü tutum Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki sutaş haznesindeki üstteki bir fan yardımı ile humidor içine dağıtılır ve rutubet in daima ayarlanan rutubet seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin rutubet kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet değeri bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çhileışmakta ve maksut rutubet değeri gelmesi iile omuz omuza yine durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek için en kazançlı tutum olarak kontramıza çıkmaktadır.
En on çıdem son tutum ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir devrim yaratmış ve hem rutubet ittihaz hem rutubet tesviye özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya kellelamıştır. Geceleyin gündüz yada mevsim geçişleri sırasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en afiyet bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme için kullanılmaktadır. ayrıca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşük hemde güçlü rutubet değerlerinde çift taraflı çhileışarak çakılı bir rutubet değeri sağlamlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor içi fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve cümle puroların aynı nemde ve daha sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.