Puro silindir şeklinde soluklmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre tütün kıtaçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak berk, esnek ve sessiz bir konstrüksiyonda olmalı, anlı şanlı bir aromaya ve düzenli yanmayı sağlayacak canipıcı özelliğe malik olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunmuş olduğu diyar kuşağında yetisevinçli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede soluklmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan evveltir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf kılıklı yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden konstrüksiyonlmış” valörında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kere TDK sözlüğünün 1955 seneındaki edisyonsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde berenarı mualla miktarda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en âlâ purolar olarak nitelendirilseler de birokkalı mahir Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro derunerken en nazarıitibar etmesi gerekilen şey mevsuk bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer mevsuk bir nemde değil ise purolarınız ne derece birinci sınıf yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız tat yada lezzet maalesef katiyetle hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tüp vb. cümle muhafaza ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve derunime müheyya saymak derunindir. Bağımlı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her gün ülkü gönen değerlerinde saklanmaktadır. Peki ülkü puro gönen değerleri nelerdir bir zaman da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen değerleri beyninde derunilen bir puro ülkü gönen değerlerinde deruniliyor ikrar edilebilir. Kimine bakarak %65 azca yada %75 çok muş gibi görülsede esasen bu gönen değerleri de kimisine bakarak oldukça yarar ve derunilebilir en kusursuz değerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi gönen değerlerinde purodan tat aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro derunmeyi çok severken sair bir şahıs bu gönen değerinin puroya yazık edilen bir valör bulunduğunu ve katiyen derunilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de doğrudır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi müstelzim şey %65 astı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla yanında bu %10 luk gönen ayrımı beyninde gidip gelmeden bilcümle aynı gönen değerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen değdavranışimi purolarına dokunca verebilir. Böyle bir varyasyon yapacaksanız bunu muhtemel evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki gönen değerlerinden bahsettiğimize bakarak bu gönen değerleri neyi değdavranıştirmektedir diyerek soracaktır olursanız kısaca nakletmek gerekir ise puro da gönen kıymeti arttıkça purodan alınan aroma artar, yaman azalır ve derunimi zorlaşır, gönen kıymeti azaldıkça yaman artar, derunimi kolaylaşır ve alınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde kalmak istiyorsanız buna gün ve sınama ile karar vereceksiniz. Size sima en âlâ valör bu ve bu değerde derunmelisin dememeli çünkü puronun gönen kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine müstakbel olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Aşağıdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlar. İÇerisindeki köpük gibi siyah madde yaklaşık 6 ay içerisinde davranışlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 gönen ita üzerine kurulu bu mekanizma sıcaklıktan bağımsız olmadığı derunin sınırlı bir gün içerisinde sıcaklarda gönen geriışı yada soğuklarda humidor içre gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu üslup bir nemlendirici kullanıyorsanız muhtemel evetğunca aşkın hararet değdavranışimi olmayan ortamlar seçmeye çalışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 gönen kıymeti hazırlamak derunin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakarak daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu valör iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri gibi çalışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek ortamı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. Eğer derdiniz mualla gönen evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o gün sair nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü tutum Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki ab haznesindeki üstteki bir fan arkalamaı ile humidor içine dağıtılır ve gönen in sürekli ayarlanan gönen seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin gönen kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki gönen kıymeti bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çalışmakta ve maksut gönen kıymeti gelmesi iile yanında yine durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek derunin en âlâ tutum olarak hakkındamıza çıkmaktadır.
En on çıdem son tutum ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir devrim yaratmış ve hem gönen derç hem gönen ita özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya mebdelamıştır. Geceleyin gündüz yada zaman intikalleri esnasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirlik bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme derunin kullanılmaktadır. üste Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem sakıt hemde mualla gönen değerlerinde çift taraflı çalışarak durağan bir gönen kıymeti sağlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor deruni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve cümle puroların aynı nemde ve daha sağlıklı olmasını sağlamaktadır.